Inleiding

Contrast

Beeld­instel­lingen

Klok en fase

Scherpte

Gamma­calibratie

Zwart­niveau

Wit­niveau

Gradiënt (banding)

Inversie (pixel-walk)

Respons­tijd

Kijkhoek

Contrast­verhouding

Subpixel-volgorde

Conclusie

Gamma­calibratie

Deze test kan worden beïnvloed door het kleurprofiel in het besturingssysteem.

Dit is een testbeeld voor gammacalibratie. De gamma definieert hoe de luminantie (de hoeveelheid licht) afhangt van de 8-bits RGB-waarden waar de computer mee werkt. Nu, in 2008, horen monitors de sRGB-standaard te volgen, die ruwweg overeenkomt met een gammawaarde van 2,2. In het bijzonder voor fotobewerking is het belangrijk dat je gammainstelling correct is, want dat is waar digitale camera's en fotoprinters vanuit gaan.

Kijk van enige afstand naar het testbeeld hieronder, zodat je niet de losse pixels kunt zien. In elke verticale kleurbalk moeten de lichte en donkere banden op elkaar passen ter hoogte van het bijschrift "2.2", wat de gammainstelling is. Om precies te zijn, moet dat op een sRGB-scherm gebeuren bij 2.25 (48%), 2.20 (25%) en 2.17 (10%).

Gamma calibration test image

Je monitor moet werken in zijn native resolutie en de browser mag het testbeeld niet verkleinen of vergroten.

De meeste LCD-schermen hebben een gamma-instelling waar je mee kunt spelen. Bovendien kan de contrastinstelling ook wat invloed hebben, maar verander deze niet zoveel dat de snelle contrasttest niet meer klopt.

De vier balken links zijn het meest belangrijk. Ze representeren een luminantie die 48% is van het maximum. Als de instelling eenmaal goed is voor 48% kun je verder spelen om de 25% en 10%-balken goed te krijkgen.

Wees niet teleurgesteld als je geen monitorinstelling kunt vinden die een gamma van 2,2 geeft voor alle luminanties. Er zijn maar weinig monitoren die dat kunnen zonder kleurenbeheer in het besturingssysteem. Voor het bewerken van foto's kun je het beste een ICC monitorprofiel maken dat speciaal is aangepast aan jouw monitor. Hiervoor kun je een hardware-calibrator gebruiken zoals een Datacolor Spyder of EZcolor Eye One. Dergelijke producten verbeteren niet alleen de helderheidscurve, maar ook de kleurenweergave.

  Omhoog 

Achtergrond

Hoe het eruit moet zien

Gamma calibration test, reference image

Meer informatie kun je vinden in de Engelse versie.

  Omhoog 

© Copyright Han-Kwang Nienhuys, 2008. De tekst en afbeeldingen mogen niet verder verspreid worden. Dus ze mogen ook niet op andere websites worden geplaatst, noch als kopie, noch als hotlink. Lees meer...

Laatste wijziging 14 May 2008