Inleiding

Contrast

Beeld­instel­lingen

Klok en fase

Scherpte

Gamma­calibratie

Zwart­niveau

Wit­niveau

Gradiënt (banding)

Inversie (pixel-walk)

Respons­tijd

Kijkhoek

Contrast­verhouding

Subpixel-volgorde

Conclusie

Beeld­instel­lingen

Hierboven staan de beeldinstellingen (van je videokaar) zoals je browser die rapporteert. Helaas kan deze webpagina niet achterhalen wat je monitor kan, maar voor goede beeldkwaliteit moeten de beeldinstellingen aangepast zijn aan de monitor. De resolutie hierboven moet hetzelfde zijn als de native of eigen resolutie van je beeldscherm; anders zullen een aantal tests niet goed werken. Dit staat vermeld bij de tests die een correcte resolutie vereisen. In geval van twijfel kun je de handleiding van je monitor raadplegen of even op het web zoeken naar het model nummer van je monitor (bijvoorbeeld met de zoekterm resolution philips xyz123). De kleurendiepte moet 24 of 32 bits zijn voor de beste resultaten. Bij een kleurdiepte van 16 bits kunnen wat artefacten optreden die niets te maken hebben met de kwaliteit van de monitor zelf.

Kleurbeheer

Deze verzameling testbeelden horen je te helpen om je monitor correct in te stellen. Je besturingssysteem (Windows, Mac OS, Linux) kan echter óók de beelden wijzigen voor ze naar de monitor gestuurd worden. Voordat je begint de instellingen voor contrast, helderheid en gamma van je monitor aan te passen, moet je al het kleurbeheer in je besturingssysteem uitzetten. Bij Windows moet je dat op twee plaatsen controleren:

  1. Het kleurenprofiel geladen door het besturingssysteem (Beeldeigenschappen > Geavanceerd > Kleurbeheer > Profiel) Zet dit op 'Geen' of 'sRGB'.
  2. In de driver van de videokaart, bij wat meer geavanceerde videokaarten. Zet alle instellingen op neutraal.

Meer informatie kun je vinden in de Engelse versie.

  Omhoog 

© Copyright Han-Kwang Nienhuys, 2008. De tekst en afbeeldingen mogen niet verder verspreid worden. Dus ze mogen ook niet op andere websites worden geplaatst, noch als kopie, noch als hotlink. Lees meer...

Laatste wijziging 18 May 2008