Inleiding

Contrast

Beeld­instel­lingen

Klok en fase

Scherpte

Gamma­calibratie

Zwart­niveau

Wit­niveau

Gradiënt (banding)

Inversie (pixel-walk)

Respons­tijd

Kijkhoek

Contrast­verhouding

Subpixel-volgorde

Conclusie

Kijkhoek

Voor deze test moet je monitor in zijn native resolutie werken.

LCD-monitors worden gewoonlijk aangeprezen met een kijkhoek van 140 tot 165 graden. Dat betekent dat je nog steeds kunt zien wat er op het scherm staat als je 70 tot 83 graden van opzij kijkt. Meestal zit je echter ongeveer recht voor het scherm, wat betekent dat je met 0 graden naar het midden kijkt en hooguit 45 graden naar de randen. Het is veel belangrijker dan de kijkhoek uit de reclame dat het beeld niet van kleur of helderheid verschiet in de hoeken. De volgende testbeelden kun je het best bekijken vanaf een afstand gelijk aan de beelddiagonaal, bijvoorbeeld 48 cm voor een 19 inch scherm.

Kijkhoek en gamma

Het woord 'lagom' in dit testbeeld moet vrijwel niet te onderscheiden zijn van de achtergrond, zowel in het midden als aan de randen van het scherm; anders betekent het dat de gammacurve van de monitor afhangt van de kijkhoek. Dat laatste is het geval bij de meeste LCD-schermen die werken met TN-technologie. In dat geval zijn de letters blauwgroen bovenaan en rood onderaan, op een grijze achtergrond. N.B. je beeldscherm moet in zijn native resolutie werken en het testbeeld mag niet zijn vergroot of verkleind.

www.lagom.nl/lcd-test

Kijkhoek en helderheid

Elk van de volgende testbeelden bevat één enkele kleur die het hele vlak vult. Wanneer je ogen dicht bij het scherm staan, moeten de kleur in het midden en die aan de rand er het zelfde uitzien.

De eerste, in het paars, is het meest onthullend op de meeste monitors. De kleur lijkt dan te verlopen van lila tot vaalblauw.

www.lagom.nl/lcd-test

Het rode vlak lijkt soms te verlopen van dieprood tot roze-rood.

www.lagom.nl/lcd-test

Het groene vlak lijkt te verlopen tussen groen en geelgroen.

www.lagom.nl/lcd-test

Het blauwe vlak is puur blauw en zal waarschijnlijk alleen helderheidsverschillen tonen, in plaats van kleurverschillen.

www.lagom.nl/lcd-test
  Omhoog 

Achtergrond

Typisch, maar niet ideaal voorbeeld

Gamma viewing angle test on a TN display, from 1x diagonal Gamma viewing angle test on a TN display, from 2x diagonal Purple Viewing-angle test, example

Meer informatie kun je vinden in de Engelse versie.

  Omhoog 

© Copyright Han-Kwang Nienhuys, 2008. De tekst en afbeeldingen mogen niet verder verspreid worden. Dus ze mogen ook niet op andere websites worden geplaatst, noch als kopie, noch als hotlink. Lees meer...

Laatste wijziging 18 May 2008