Inleiding

Contrast

Beeld­instel­lingen

Klok en fase

Scherpte

Gamma­calibratie

Zwart­niveau

Wit­niveau

Gradiënt (banding)

Inversie (pixel-walk)

Respons­tijd

Kijkhoek

Contrast­verhouding

Subpixel-volgorde

Conclusie

LCD-monitor testbeelden

Welkom bij de Lagom LCD-monitor testbeelden. Met deze testbeelden kun je makkelijk de instellingen van je monitor aanpassen voor de best mogelijke beeldkwaliteit. En je kunt een aantal testbeelden gebruiken als test voor je monitor, om zijn kwaliteit te beoordelen. Je kunt de testbeelden op deze website bekijken, of ze op een USB-stick zetten en ze in de computerwinkel bijkijken. Deze tests onthullen gebreken veel duidelijker dan gewone foto's.

Ik bied deze pagina's gratis aan. Ik vraag jou, de bezoeker, om mijn auteursrechten te respecteren. Plaats deze testbeelden niet op andere sites en link niet direct naar de testbeelden.

Hoe gebruik je deze pagina's

Monitorcalibratie

Met de eerste paar testbeelden kun je je monitor kalibreren door de instellingen voor helderheid, contrast, klok/fase, scherpte en gamma van je monitor aan te passen. Je kunt de tests het beste doorlopen in de volgorde waarin ze hier staan. Als je de testbeelden in een winkel gebruikt, controleer dan eerst de instellingen voordat je de beeldkwaliteit beoordeelt. De testbeelden kun je het beste bekijken in een donkere omgeving en in full-screen-mode (F11 in de meeste browsers). Kun je het omgevingslicht niet kunt uitzetten, probeer dan met een stuk karton het licht te blokkeren.

Als je een of andere vorm van kleurbeheer ("color management") in je besturingssysteem of videokaart-driver hebt, dan moet je die uitzetten. Probeer je monitor eerst zo in te stellen dat hij de ideale monitor zo goed mogelijk benadert; pas daarna kun je kleurbeheer gebruiken om de laatste paar afwijkingen glad te strijken.

Alternative versies

Één-pagina-versie
Als je al weet hoe de tests werken.
Download
Om ze zonder internetverbinding te bekijken (120 kB ZIP).
zonder sRGB-profiel
Alle testbeelden, maar zonder kleurprofielen. Je kunt zo het effect van het kleurbeheer van je besturingssysteem zien.

Kwaliteitsbeoordeling van monitoren

Aan het eind van de testserie vind je tests voor inversie, responstijd en kijkhoek. Deze tests zijn voor monitoreigenschappen die je verder niet kunt veranderen.

  Omhoog 

© Copyright Han-Kwang Nienhuys, 2008. De tekst en afbeeldingen mogen niet verder verspreid worden. Dus ze mogen ook niet op andere websites worden geplaatst, noch als kopie, noch als hotlink. Lees meer...

Laatste wijziging 27 May 2008