Inleiding

Contrast

Beeld­instel­lingen

Klok en fase

Scherpte

Gamma­calibratie

Zwart­niveau

Wit­niveau

Gradiënt (banding)

Inversie (pixel-walk)

Respons­tijd

Kijkhoek

Contrast­verhouding

Subpixel-volgorde

Conclusie

Conclusie

Er is nog een belangrijke eigenschap van monitoren die je niet kunt bepalen met deze testbeelden, namelijk het gamut, dat wil zeggen, de mate van kleurverzadiging die de monitor kan weergeven. Om echt diepe tinten rood, groen en blauw weer te geven moet een monitor een groot gamut hebben. Het gamut wordt meestal uitgedrukt als een percentage van het standaard NTSC-gamut. Voor een standaard-LCD monitor met een TL-achtergrondverlichting is dat meestal 72% van NTSC, wat betekent dat ze minder verzadigde kleuren kunnen weergeven dan een ouderwetse kleurentelevisie met beeldbuis. Sommige LCD-monitoren gebruiken andere types achtergrondverlichting die 100% of meer van NTSC kunnen halen.

Als je deze testbeelden gebruikt in een winkel die meerdere monitoren aan dezelfde computer heeft gekoppeld, dan kan dat de beeldkwaliteit doen verslechteren. Ik heb gezien hoe zo'n 16-weg-splitter maakte dat de maar liefst vijf kleurenbalkjes in de contrast-test in elkaar lieten overvloeien. Bovendien werken in de winkel de monitoren vaak niet op hun eigen (native) resolutie.

  Omhoog 

© Copyright Han-Kwang Nienhuys, 2008. De tekst en afbeeldingen mogen niet verder verspreid worden. Dus ze mogen ook niet op andere websites worden geplaatst, noch als kopie, noch als hotlink. Lees meer...

Laatste wijziging 18 May 2008