Inleiding

Contrast

Beeld­instel­lingen

Klok en fase

Scherpte

Gamma­calibratie

Zwart­niveau

Wit­niveau

Gradiënt (banding)

Inversie (pixel-walk)

Respons­tijd

Kijkhoek

Contrast­verhouding

Subpixel-volgorde

Conclusie

Contrast­verhouding

How to use your camera Meten van de contrastverhouding met een camera. Let op hoe je de camera dicht bij het scherm houdt.

De contrastverhouding is de verhouding tussen de hoeveelheid licht die van het scherm komt als hij helder wit weergeeft en de hoeveelheid licht bij een diepzwart beeld. Typische LCD-monitoren hebben contrastverhoudingen van tussen de 150:1 en 800:1. Voor de meeste toepassingen (fotobewerking, kantoorwerk) is 400:1 of hoger een redelijke waarde. Bij het bekijken van een film in een verduisterde ruimte zul je echter merken dat zwart niet echt zwart is. De meeste laptopschermen hebben een vrij slecht contrast: 150:1 als je recht van voren kijkt en onder de 80:1 onder relatief kleine kijkhoeken.

Fabrikanten overdrijven de contrastverhouding vaak, dus je moet niet vertrouwen op dat getal voordat je een aankoopbeslissing neemt. Grote beeldbuizen (boven de 20 inch) hebben vaak last van zogenaamde "backlight bleed" in de buurt van de onder- en bovenkant. Dat betekent dat de contrastverhouding aan de randen slechter is dan in het midden. Sommige monitoren draaien de lichtbron ("backlight") terug wanneer het beeld op de monitor donker is. Dat heet "dynamic contrast", en dat is een truc die sommigen storend vinden gedurende het bekijken van een film.

Je kunt de contrastverhouding meten met een digitale camera. Zie de Engelse versie van deze pagina voor verdere details.

  Omhoog 

© Copyright Han-Kwang Nienhuys, 2008. De tekst en afbeeldingen mogen niet verder verspreid worden. Dus ze mogen ook niet op andere websites worden geplaatst, noch als kopie, noch als hotlink. Lees meer...

Laatste wijziging 18 May 2008