Lagom.nl > Miscellaneous > Zweeds > Cursussen

Cursussen Zweeds in Zweden

Ik weet niet al teveel over cursussen die je in Nederland kunt volgen en een beetje over wat je in Zweden kunt doen.

SFI

Iemand die in Zweden woont en kan aantonen minimaal een jaar in Zweden te hebben gewoond of te zullen blijven wonen mag gratis SFI-lessen (Svenska för invandrare, ofwel Zweeds voor immigranten) volgen op de gemeentelijke volwassenenopleiding, Komvux. Deze cursus kan worden afgesloten met een examen, waarin spreek-, schrijf, lees- en luistervaardigheid worden getoetst. Bovendien word je geacht enige kennis van de Zweedse samenleving te hebben. De cursusschema's verschillen per gemeente; in Lund kon je kiezen tussen vijf ochtenden, vier middagen of twee avonden per week, respectievelijk 20, 16 en 6 uur (exclusief huiswerk). Hoe lang het duurt voordat je het examenniveau kunt doen hangt sterk af van jezelf en van het gemiddelde niveau van je klas. Als je aanleg hebt en in een klas zit met gemotiveerde hoog-opgeleide Westeuropeanen die al een andere vreemde taal spreken, dan kun je misschien al examen doen na 150 uur. Zijn er in de klas veel uit het Midden-Oosten en Azië, dan kan het 1000 uur duren, hoewel je natuurlijk niet gedwongen bent om even langzaam als de rest te werken. (Ik zat in zo'n groep en bracht mijn tijd voornamelijk door met de krant lezen en zelfstandig woordenschat en grammatica oefenen. We moesten regelmatig opstellen inleveren en die kun je natuurlijk op je eigen niveau doen).

Typische inhoud van de toets:

Skolverket biedt oude SFI-examens om te downloaden.

Andere cursussen in Zweden

Ik heb SFI gedaan (gratis en ik ben nou eenmaal een Nederlander ;-), dus de andere opties heb ik "van horen zeggen". De volksuniversiteiten in Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund en Umeĺ bieden cursussen waar je stevig voor moet betalen (bijvoorbeeld 600 EUR voor 3 weken intensief). Je krijgt wel waar voor je geld, al was het maar omdat de kosten maken dat alleen daadwerkelijk gemotiveerde mensen eraan deelnemen.

Als je een semester als uitwisselingsstudent aan een universiteit studeert, kun je vaak Zweeds voor beginners als vak volgen en er zelfs studiepunten voor krijgen. Zie bijvoorbeeld in Lund.


Laatste wijziging: 16 Oct 2005   Copyright